Quilling ή Χαρτοπλεκτική στα ελληνικά, ονομάζεται η τέχνη που αφορά στη δημιουργία περίτεχνων σχεδίων από λεπτές λωρίδες χαρτιού. Οι χαρτολωρίδες περιτυλίγονται και τα σπιράλ που προκύπτουν διαμορφώνονται σε διάφορα σχήματα και κολλιούνται μεταξύ τους ώστε να προκύψει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο τέχνης από χαρτί. Αυτή είναι η πιο βασική τεχνική της Χαρτοπλεκτικής με την οποία μπορεί κανείς να ξεκινήσει να δημιουργεί απλά σχήματα ή διακοσμητικά. Πέρα από αυτή φυσικά, υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες και προχωρημένες τεχνικές για την δημιουργία όλο και πιο περίτεχνων σχεδίων και εικαστικών αντικειμένων.

Αν και σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα, οι αρχές της Χαρτοπλεκτικής εντοπίζονται κατά την περίοδο της Αναγέννησης στην Ιταλία και στην Γαλλία, όπου οι καλόγριες την χρησιμοποιούσαν για να διακοσμούν θρησκευτικές εικόνες, λείψανα Αγίων και άλλα ιερά αντικείμενα με μόνα εργαλεία τα χέρια, την αφοσίωση και κομμάτια φτηνού χαρτιού. Η επινοητικότητά τους είναι αξιοθαύμαστη και τα έργα τέχνης που μας έχουν αφήσει είναι πραγματικά αριστουργήματα αφοσίωσης και δημιουργικότητας. Παραδόξως, αν και φτιαγμένα από ευτελή και ευπαθή υλικά, αρκετά από αυτά σώζονται σε καλή κατάσταση και υπάρχουν συλλέκτες που τα αναζητούν με πάθος.

Τον 18ο αιώνα, η τέχνη βγήκε από τα μοναστήρια και άρχισε να γίνεται δημοφιλής στις κυρίες των υψηλών τάξεων σαν μια ευχάριστη ενασχόληση για να περνούν τον χρόνο τους σεμνά και καθώς πρέπει. Συχνά διακοσμούσαν με αυτό τον τρόπο προσόψεις ντουλαπιών, προσκέφαλα κρεβατιών, κουτιά για προσωπικά αντικείμενα και κάδρα.

Τα τελευταία χρόνια, η Χαρτοπλεκτική ήρθε ξανά στο προσκήνιο με τη βοήθεια ορισμένων αφοσιωμένων καλλιτεχνών που την έκαναν πιο γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τα έργα τους. Σήμερα χρησιμοποιείται για την δημιουργία έργων τέχνης, διαφημιστικών, διακοσμητικών ή αναμνηστικών αντικειμένων, αλλά και κοσμημάτων, στολισμό καρτών, προσκλήσεων, κουτιών και γενικότερα καλλιτεχνικών αντικειμένων και τεχνουργημάτων.

Σήμερα, ειδικά στο εξωτερικό, υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την Χαρτοπλεκτική και αρκετοί πρωτοπόροι καλλιτέχνες που με τη χρήση νέων τεχνικών έχουν προχωρήσει την τέχνη σε νέα εικαστικά επίπεδα